Większość zabiegów chirurgicznych w początkowym okresie rekonwalescencji może zaburzać procesy przyjmowania, trawienia i wchłaniania składników pokarmowych, co w konsekwencji może powodować różnego rodzaju dolegliwości. Modyfikacje żywieniowe zalecane w chirurgii onkologicznej oraz bariatrycznej mają swoje dodatkowe terapeutyczne znaczenie, dlatego poniżej prezentujemy szczegółowe opisy diet i zalecenia do ich stosowania.
Zaleca się:
Potrawy należy przyrządzać stosując gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie i duszenie bez tłuszczu lub z ograniczoną ilością tłuszczu w postaci oleju rzepakowego lub oliwy. Potrawy należy spożywać rozdrobnione, dobrze ugotowane, miękkie. Zupy i sosy należy podprawić zawiesiną z niskotłuszczowego kefiru lub jogurtu i mąki.
W przypadku zaleceń indywidualnych wskazana konsultacja w dietetykiem.
Zaleca się:
ważne jest, aby potrawy były świeżo przyrządzane, nie przechowywane w lodówce – zmniejsza to możliwość zakażenia bakteryjnego posiłków. Potrawy sporządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w naczyniach „na parę”. Można również stosować duszenie bez wcześniejszego obsmażania oraz pieczenie w folii przezroczystej w pergaminie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym. Dozwolony tłuszcz zaleca się dodawać do gotowych potraw na surowo. Zupy i sosy zagęszcza się zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki, zaprawą zacieraną z mąki i tłuszczu albo żółtkiem.
Dobór produktów uzależnia się od indywidualnej tolerancji pacjenta. Aby zwiększyć ilość białka w jadłospisie, można wykorzystać mleko w proszku jako dodatek do potraw (do zaprawiania zup, sosów).
W opracowaniu diety należy wziąć pod uwagę wiek, płeć, masę ciała pacjenta, aktywność fizyczną i jednostkę chorobową. Dlatego konieczna jest konsultacja z dietetykiem w celu ustalenia indywidualnego postępowania.
Zaleca się:
Potrawy należy przyrządzać stosując gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie i duszenie bez tłuszczu lub z ograniczoną ilością tłuszczu w postaci oleju rzepakowego lub oliwy. Potrawy należy podawać dobrze ugotowane, miękkie.
Produkty zalecane w diecie:
Ważne! Wszystkie posiłki przygotowane z wymienionych produktów należy zmiksować i rozcieńczyć, aby nadać im konsystencję płynną.
Wartość energetyczna diety powinna być ustalona indywidualnie dla każdego pacjenta, w zależności od masy ciała, wieku, płci i rodzaju schorzenia.
Należy:
Stosować:
Potrawy należy przyrządzać stosując gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie i duszenie bez tłuszczu lub z ograniczoną ilością tłuszczu w postaci oleju rzepakowego lub oliwy. Potrawy należy spożywać rozdrobnione, dobrze ugotowane, miękkie. Zupy i sosy należy podprawić zawiesiną z niskotłuszczowego kefiru lub jogurtu i mąki.
W przypadku zaleceń indywidualnych wskazana konsultacja w dietetykiem.
Zaleca się:
Potrawy należy przyrządzać stosując gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie i duszenie.
Nie należy rozgotowywać produktów zbożowych i warzyw.
Zupy podawać czyste, jarzynowe, bez śmietany. Zupy i sosy można podprawiać kefirem lub jogurtem.
Konieczna jest konsultacja diabetologa i dietetyka celem ustalenia zaleceń indywidualnych.
Posiłki powinny być spożywane powoli (co najmniej 20 minut), w małych ilościach, przy stole, w pozycji siedzącej. Dobrze jest zmniejszyć ilości bodźców rozpraszających typu: np. łączenie posiłku i rozmowy, jednoczesne korzystanie z telefonu lub komputera, oglądnie TV. Istotne jest dokładne rozdrabnianie pokarmu (każdy kęs powinien być pogryziony wiele razy) – pozwoli to uniknąć objawów typu: ucisk w nadbrzuszu, uczucie pełności, gromadzenie się nadmiernej ilości śliny w jamie ustnej, nudności, wymioty, odbijania, zgaga, wzdęcia wynikających ze spożycia nierozdrobnionego pokarmu, zbyt szybko lub o zbyt dużej objętości.
Zasady prawidłowego żywienia:
Częstymi dolegliwościami u osób z kolostomią są biegunki, zaparcia oraz gazy i nieprzyjemny zapach.
Wskazówki w przypadku wystąpienia zaparć:
Aby uniknąć głośnego oddawania gazów o nieprzyjemnym zapachu należy:
Po okresie rekonwalescencji, stomia nie stanowi wskazań do specjalnej diety i ścisłych ograniczeń żywieniowych. Pacjenci muszą z czasem sami ustalić, które produkty są dobrze, a które gorzej tolerowane. Odpowiednie żywienie wpływa na regularne, wypróżnienia, konsystencję stolca i tym samym samopoczucie pacjenta. Znając powyższe zasady pacjent musi uważnie obserwować swój organizm i ocenić wpływ produktów na poszczególne dolegliwości.
Unikać produktów zawierających:
Zaleca się:
Pacjenci muszą z czasem sami ustalić, które produkty są dobrze, a które gorzej tolerowane. Odpowiednie żywienie wpływa na regularne wypróżnianie się, konsystencję stolca i tym samym samopoczucie pacjenta. Znając powyższe zasady pacjent musi uważnie obserwować swój organizm i ocenić wpływ produktów na poszczególne dolegliwości.
Zasady prawidłowego żywienia:
Wskazówki w przypadku wystąpienia biegunki:
Aby uniknąć głośnego oddawania gazów o nieprzyjemnym zapachu należy:
Zalecenia w przypadku braku łaknienia i jadłowstrętu:
Zalecenia w przypadku nudności i wymiotów:
Zalecenia żywieniowe:
BUDYNEK GŁÓWNY SZPITALA – POZIOM „4”
SEKRETARIAT ODDZIAŁU :
tel. 12 64 68 456
fax. 12 64 68 972
mail: och-sekretariat@rydygierkrakow.pl
Dyżurka lekarska dzienna: 12 646 8 540
Dyżurka lekarska nocna: 12 646 8 638
Punkt Pielęgniarski: 12 646 8 688